Son Haberler

Arduino ve C#. NET Haberleşmesi (1)


Herkese merhabalar! SmarTeknoloji ekibi olarak Arduino ile farklı programlama dillerinin haberleşmesi üzerine yazdığımız yazılarımıza devam ediyoruz. Yepyeni ve farklı bir Arduino projesiyle sizlerle birlikteyim. Daha önce pek değinmediğimiz C# .NET ve Arduino üzerine bir uygulama hazırladım. Umarım beğenirsiniz.
Arduino ile haberleşen arayüzler tasarlamak ve bu arayüzlerden fiziksel dünya ile etkileşim kurmak en çok aranılan konulardan biri haline gelmiştir. Microsoft firmasının geliştirdiği .NET dil ailesinin en güçlü programlama dili olan C# .NET, arayüz tasarlama konusunda en uygun dillerden bir tanesidir.
Yeni bir konu olduğu için en basit uygulama olan “LED yakıp söndürme (Blink)” uygulamasını gerçekleştirdim. İlerleyen günlerde bu konuya olan ilginin arttığına inanırsam daha karmaşık uygulamaları sizlerle paylaşacağım.
Uygulamamızda C# .NET ile “LED Yak” ve “LED Söndür” isimli iki butona bastığımızda LED yanması ve sönmesi durumlarını kontrol edeceğiz. Arduino ile Seri Haberleşme işlemlerinde kullanılan Serial Monitor penceremize harici olarak “1″ ve “0″ bilgilerini gönderdiğimizde LED yanması ve sönmesi durumlarını etkileyeceğiz. Farklı bir uygulama olduğu için isterseniz hiç vakit kaybetmeden başlayalım.

Arduino Kodları

Arduino kartımızın üzerinde hazır bulunan 13 nolu LEDin durumunu Serial Monitor penceresinden gönderilen “1″ değerine göre HIGH, “0″ değerine göre LOW yapan kodlarımızı yazalım.

Arduino & C#. NET Haberleşmesi

C# .NET Arayüzü Oluşturma

C# .NET’de arayüzümüzü oluşturuken “LED Yak” ve “LED Söndür” isminde iki buton kullanacağız. Butonlardan birine bastığımızda diğerinin pasif olmasını sağlayacağız. Ayrıca arayüzümüzde LED Yak butonuna bastığımızda “LED Yanıyor!” ve LED Söndür butonuna bastığımızda “LED Sönük!” ifadelerinin yazdırılacağı bir TextBox kullanacağız.
Arduino & C#. NET Haberleşmesi

C# .NET Kodları

Seri Port Bilgilerini Tanımlama

Bu adımda Arduino kartımızı bilgisayarımıza tanıttığımıza Aygıt Yöneticisi üzerinden görebildiğimiz port ismini, seri haberleşme hızını belirtip portu kullanıma açan kodlarımızı yazıyoruz.
Arduino & C#. NET Haberleşmesi

Form Kapandığında Seri Portu Kapatma

C#. NET üzerindeki form kapandığında seri portu kapatan kodlarımızı yazıyoruz.
Arduino & C#. NET Haberleşmesi

LED Yak Butonu

LED Yak Butonuna bastığımızda veya Arduino Serial Monitor penceresinden “1″ bilgisi geldiğinde, text kutusuna “LED Yanıyor” yazdırıp LED Söndür butonunu pasif yapan kodlarımızı yazıyoruz.
Arduino & C#. NET Haberleşmesi

LED Söndür Butonu

LED Söndür Butonuna bastığımızda veya Arduino Serial Monitor penceresinden “0″ bilgisi geldiğinde, text kutusuna “LED Sönük” yazdırıp LED Yak butonunu pasif yapan kodlarımızı yazıyoruz.
Arduino & C#. NET Haberleşmesi

C# .NET arayüzündeki butonlar veya Serial Monitor pencersinden gönderdiğimiz “1″ ve “0″ bilgilerine göre 13 nolu pine ait LEDin durum değiştirdiğini görebilirsiniz.
Bir SmarTeknoloji yazımın sonuna geldim. Konu ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum.
Kendinize iyi bakın! Arduino‘suz kalmayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SmarTeknoloji Designed by SmarTeknolji.blogspot.com Copyright © 2014

TeqrayT LTD ŞTİ. Tema resimleri mammamaart tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.