Son Haberler

RSS, Atom ve Podcast nedir? Nasıl Kullanılır?


Besleme nedir ve nasıl kullanabilirim?

Besleme nedir ve nasıl kullanabilirim?

Bir besleme, web içeriğinin düzenli olarak güncellenen bir özetidir ve içinde o içeriğin tam sürümlerine ilişkin bağlantılar da yer alır. Besleme okuyucu kullanarak belirli bir web sitesinin beslemesine abone olduğunuzda, o web sitesinden yeni içeriğin bir özetini alırsınız.Web sitesi beslemelerine abone olmak için bir besleme okuyucu kullanmanız gerekir. Bir RSS veya Atom besleme bağlantısını tıkladığınızda, tarayıcınızda biçimlendirilmemiş anlamsız bir sayfa görüntülenebilir.


Besleme nedir ve nasıl kullanabilirim?

RSS ve Atom nedir? 

RSS ve Atom, iki besleme biçimidir. Çoğu besleme okuyucu her iki biçimi de destekler.RSS, sık kullandığınız sitelerden birinde bir güncelleme yapıldığında, yeni yazıların başlık ve özetlerini sizin için biraraya toplayarak en son içeriğe ulaşmak için çok kolay bir yol sağlayan özel bir XML dosya formatıdır.

RSS bültenlerine abone olduğunuzda, istediğiniz bilgileri bulmak için interneti köşe bucak dolaşmanız gerekmez. Bunun yerine, başlıklar ve özetler sizin için ulaşması çok kolay bir konumda toplanır. Belirli bir konuda ayrıntılı okuma yapmak isterseniz, ilgili bağlantıyı tıklayarak makalenin tümüne ulaşabilirsiniz. (Tabi bu durum, günlük ziyaretçi beklentisi içerisinde olan sitelerin yönetimleri tarafından pek de hoş karşılanmamaktadır.)

RSS, içeriği paylaştırmak ve dağıtmak için XML (genişletilebilir biçimlendirme dili) kullanır.
Kullandığı dosya biçimleri .rss ve .xml'dir.
RSS bültenleri genellikle turuncu bir RSS veya XML kutusu ile gösterilir.
RSS "Rich Site Summary" (Zengin Site Özeti) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Kullanım kolaylıklarından ötürü "Really Simple Syndication" olarak da ifade edilmektedir.
Web beslemeleri için popüler olmuş 2 tür format vardır: RSS ve Atom.

RSS Nasıl Kullanılır?


RSS bültenlerinden faydalanabilmenin pek çok yolu vardır. Bir zamanlar Google'ın bi sistemi vardı bu yönde(Google Reader) şimdi site durdurulmuş bende size, feedburn veya feedly'i öneriyorum.

Feedly sevdiğiniz siteleriniçeriğini düzenlemek, okumak ve paylaşmak için daha iyi bir yoludur . Bu eğlenceli bir dergi gibi bir deneyim içine sevdiğiniz web sitelerinin RSS beslemeleri içeriği örgüleri ve sosyal ağlar ile sorunsuz entegrasyonunu sağlamaktadır.
İlerleyen zamanlarda SmarTeknoloji yazarı olarak size nasıl kullanılıcağına dair yazılar paylaşımında da bulunucam.

- İyi Kişiselleştirme
En sevdiğiniz bloglar, haber siteleri ve Youtube kanalları düzenlemek ve tek bir yerde (ya da Twitter ve Facebook ile senkronize) hepsini erişebilirsiniz.

- İyi Bir tarama
Feedly hızlı yüklenen ve okunması kolay güzel kartların içine web sitelerini dönüştürür.

- İyi Paylaşım
Kolayca cihazlar arasında yazılar kaydedebilir veya Twitter, Facebook, Google+ veya LinkedIn'de arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Doğrudan veya Buffer aracılığıyla, Pocket veya Instapaper.

- Evde, İşte ya da yolda
Tüm cihazlara ekleyebildiğimiz için Feedly seviyorum.Telefonunuza, tabletinize ve bilgisayarınıza her zaman senkronize edilebilir.

Podcast Nedir?

Podcast Nedir?
Podcasting
Podcasting, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin (radyo programları, videolar vs.) internet üzerinden -genellikle feed (besleme) yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara (cep telefonu, tablet, laptop vs.) indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.
Podcast sözcüğü 2000'li yıllarda "iPod" sözcüğündeki pod (küçük kapsül) ve "broadcast" (yayın) sözcüklerinden oluşturulmuştur. Podcastlar ilk defa iPod için geliştirilmiş olmakla birlikte podcast tabiri günümüzde sadece iPod için kullanılmaz.

Podcast sisteminin internetten bir programın ses ya da video kaydını indirmekten farkı beslemelerin (feed) kullanılması ve böylece her yeni bölümü özel yazılımların izleyerek otomatik olarak yükleniyor olmasıdır. Podcast sistemi sayesinde amatör ya da profesyonel radyo/televizyon programlarına abone olunarak herhangi bir zamanda, herhangi bir cihazla izlenebilir.

Çalışma İlkesi

Podcasting, çevrimiçi yayının üyelik gibi yollarla kullanıcılara ulaştırılmasıdır. Birçok podcast, MP3 ve görüntü dosyaları biçimlerinde olup RSS protokolüyle yayınlanır. Podcasting, kullanıcılarının herhangi bir zamanda kullanabildikleri dergi ya da belgesel gibi eğitici yönü olan yayınların hepsini içine almaktadır.
Bu elemanlardan farkı duyma ve görme yoluyla iletilmesidir.
Podcasting'in ortaya çıkışındaki amaç bireylerin kendi dinletilerini dağıtmalarıydı.
Hızla ve çok fazla yolla genişleyen alan günümüzde özellikle eğitim amaçlı, tanıtım gibi alanlarda ve hatta emniyetten sorumlu kurumların dahi güvenlik amaçlı kullanımına girdi. Eğitim alanındaki işleviyle podcasting, öğrencilerin ve öğretmenlerin herhangi bir zaman ve yerde bilgiyi paylaşmalarını sağlayabilmektedir. Bu özelliğinden dolayı uzaktan eğitimdeki yeri önemlidir.

Teknik Bilgiler

Podcast, bir oynatıcı için dağıtılan uygun ses ya da görüntü dosyasıdır. Kullanıcılar abonelik yöntemiyle bir dizi podcast’e ulaşabilir. Podcast’in kalbinde RSS (really simple syndication) özellikleriyle birlikte, XML (extensible markup language) dosyası yer almaktadır. Bu dosya ulaşılabilir olan tüm ögelerin ve bölümlerin listesini barındırmaktadır. İçinde yer alan toplayıcı program, düzenli olarak kayıtlı dosyaları örneklenip yeni bölümleriyle otomatik olarak güncelleştirmektedir. Podcast’in gezici bir enstrüman ile dinlenebilmesi (PDA, cep telefonu, bilgisayar) onu etkin bir öğrenme aracı haline getirmektedir.

Kullanım Alanları

Podcastların eğlence amaçlı kullanımı dışında eğitim amaçlı ve iş amaçlı kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Örneğin öğrencilerin çeşitli dersleri podcast olarak takip etmesi ya da iş dünyasında çeşitli verilerin podcastlar sayesinde takibi mümkündür.

Avantajları

  • Herhangi bir zamanda izleme veya dinleme
  • Tekrar izleme veya dinleme
  • Ücretli veya ücretsiz abonelik sistemi sayesinde yeni bölümlere kolay erişim
  • İnternete bağlanan herhangi bir cihaz üzerinden kolayca yayın yapabilme
  • Çabuk değişen verilerin sık sık güncellenebilmesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SmarTeknoloji Designed by SmarTeknolji.blogspot.com Copyright © 2014

TeqrayT LTD ŞTİ. Tema resimleri mammamaart tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.