Son Haberler

Türksat 4A Fırlatıldı!

Türksat 4A uydusu fırlatıldı;

Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa yaptığı "Türksat 4A" uydusu, Türkiye saati ile 23.09'da Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Türksat 4A uydusu sayesinde, Türkiye'nin televizyon ve uydu haberleşme sinyalleri artık Afrika kıtasının tamamını kapsayacak. Uydunun uzaya yolculuğu 9 saat 13 dakika sürecek.


Türkiye'nin 5. uydusu Türksat 4A, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya gönderilmesine saatler kala Türksat 4A uydusunun roket ve fırlatma rampasında incelemelerde bulundu.
Bakan Elvan, Baykonur Uzay Üssü'nde yaptığı açıklamada, bugünün mutlu bir gün olduğunu söyledi.

Elvan, "Türksat 4A uydumuzu bu gece fırlatacağız. Türk mühendis ve teknisyenlerinin görev aldığı Türksat 4A uydusunun ardından Türksat 4B uydumuzu bu yılın ikinci yarısında fırlatacağız" dedi.
Türksat 4A ve 4B uydularının Türkiye'nin haberleşme kapasitesini 3 kat artıracağını ifade eden Elvan, söz konusu uyduların tam kapasite çalışmaya başlamasıyla Türkiye'nin her bir santimetrekaresinden internete erişimin kolaylaşacağını bildirdi.
"Hedefimiz Türkiye'de de uydu fırlatacak tesisi kurmak" diyen Elvan, TÜRKSAT 5A ve TÜRKSAT 6A uyduları için hazırlık çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Baykonur Uzay Üssü'nde yetkililerden bilgi alan Elvan, daha sonra TÜRKSAT 4A'nın önünde bürokratlarla fotoğraf çektirdi.
ROKET 1100 YOLCU UÇAĞININ İTME GÜCÜNE EŞİT     
Türksat 4A uydusu, bu gece Türkiye saati ile 23.09'da Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı.
Roketin ateşlenme işlemi bilgisayarla yapıldı. Roket bin 100 yolcu uçağının itme gücüne eşit. Roketin fırlatılmasından 9 dakika sonra tüketilen yakıt miktarı 680 tona ulaştı.
Fırlatmadan 5 dakika 47 saniye sonra uydu, fırlatıcı roketin kapsülünden çıkacak ve uzayla tanışacak. Türksat 4A'nın yolculuğu, Breeze-M olarak adlandırılan alt-kademe roketine bağlı şekilde yaklaşık 9 saat daha devam edecek. Uydu, daha sonra Breeze-M'den ayrılacak. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başlayacak. Uydunun tüm yolculuğu, fırlatılıştan itibaren 9 saat 13 dakikada tamamlanacak.
Test amaçlı olarak 9,5 gün sonra 50 derece doğu boylamına yerleşecek olan Türksat 4A'nın kontrolü, Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada uydu istasyonlarından yapılacak.
İLK SİNYAL 9 SAAT SONRA
Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydu, "50 Derece Doğu" boylamına yerleştirildikten sonra bu boylamda yaklaşık 3 ay kalacak. Kontrol istasyonları aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, daha sonra "42 Derece Doğu" boylamına yerleşecek.
Fırlatılıştan hemen sonra uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak.
Mevcut Türk uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip olan TÜRKSAT 4A uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.
UYDUNUN ÖZELLİKLERİ
Türksat 4A'nın kapsama alanında, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Afrika yer alacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığa ve 1750 MHz bant genişliğine sahip olan uydu, Türk ve Japon mühendisleri tarafından ortaklaşa üretildi.
Türksat 4A uydusunun yeni bir teknoloji olan ''Ka Bant'' frekansı sayesinde Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları, Avrupa ve Asya'nın ardından Afrika'yı da kuşatacak.
Kazakistan'ın güney-batı bölgesinin Sırderya Nehri kıyısında 12 Ocak 1955'te kurulan Baykonur Uzay Üssü, soğuk savaş yıllarında Sovyet uzay araştırmalarının sembolü oldu. Bozkırda geniş bir alana yayılan Baykonur, ilk olarak 1950'lerde gizli Sovyet balistik füze programında kullanıldı. 1960'larla beraber Baykonur, Sovyetler'in ABD ile giriştiği uzay yolculukları savaşına ev sahipliği yaptı. 4 Ekim 1957'de ilk uzay aracı, 3 Kasım 1961'de Ay'a ilk köpek ve ilk Kazak astronotu Toktar Aubakirov, Baykonur Uay Üssü'nden fırlatıldı. Aynı zamanda bir çok ülkenin astronot ile ilk uzay turisti Dennis Tito da Baykonur'dan uzaya gönderildi.
UZAYA EN KESTİRME YOL
Rusya, kendi topraklarında birçok üs olmasına rağmen, uzay çalışmalarını Avrupalı uzmanların "uzaya dünyadaki en kolay çıkılacak yer" olarak tanımladıkları Baykonur'da gerçekleştiriyor. Dünyada aktif çalışan 15'ten fazla uzay üssünün en büyüğü sayılan Baykonur, astronotların uzaya en çok gönderildiği yer konumunda bulunuyor. Bugüne kadar Baykonur'dan 1200'den fazla taşıyıcı roket ve 1300'den fazla araç uzaya gönderildi. 6 bin 717 kilometrekare  araziye yerleşen uzay üssünde, 52 roket fırlatma tesisi, 34 teknik kompleks, yüksek sınıfta 2 havaalanı, 5 iniş alanı, meteor ve iyonosfer merkezleri, 3 uzay gemisi için yakıt doldurma istasyonu, 5 kontrol kulesi, 9 kontrol merkezi ve 1.500 kilometre füze deneme alanı ve 4 kıtalararası balistik füze fırlatma platformu bulunuyor.     
Daha önce Rusça Leninsk olan üssün adı, Kazakistan'a ait devlet malı olduğunun tescil ettirilmesinin ardından Baykonur olarak değiştirildi. Uzay üssündeki teknolojilerin Kazakistan'a kazandırılmasının ardından Rusya'ya 2050'ye kadar yıllık 115 milyon dolar olmak üzere toplam 5,3 milyar dolara kiraya verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SmarTeknoloji Designed by SmarTeknolji.blogspot.com Copyright © 2014

TeqrayT LTD ŞTİ. Tema resimleri mammamaart tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.