Son Haberler

Twitter Terimleri | Tweet nedir ? - ReTweet Nedir ? ...

twitter, tt nedir, hashtag nedir, Dm nedir, ff nedir, shoutout nedir, twitter terimleri, popüler tweet nedir, sosyal medya, internet,  

Twitter kullanan arkadaşlarımın sayısı giderek artıyor ama; yeni oldukları için pek çok şeyi bilmiyorlar. Tweet nedir, tweetlemek nedir, ReTweet nedir, follow nedir, unfollow nedir, favoriye almak nedir, TT nedir vs. gibi bir sürü soru geldi. Aslında bunu yazan internet siteleri çok var. Bir baksa öğrenecek ama sormak her zaman daha kolay geliyor. Ben de blogda tek tek listeleyim dedim özet olarak.

Açıklamaları yaparken Facebook üzerinden örnek vermeye çalışacağım. Maksat anlaması daha kolay olsun diye.

Tweet nedir? / Tweetlemek nedir?
Facebook'taki duvar yazısı veya durum güncelleme dedikleri şeye, Twitter'da Tweet diyorlar. Bu eyleme de Tweet atmak yada Tweetlemek deniyor.

Follow nedir? / Unfollow nedir?
Eskiden Twitter'da Türkçe dil desteği yoktu. Takip et yerine, "takip et" kelimesinin ingilizcesi olan "follow" yazardı. Twitter'da eski olan arkadaşlarda da ağız alışkanlığı olmuştur biraz da artistlik olsun diye "takip et" kelimesi yerine "follow" kullanırlar. Eğer Twitter'da gezerken "follow" kelimesi geçen bir Tweet görürseniz "bu ne lan?" diye telaş yapmayın.

Unfollow ise "follow"un tam zıttı olan bir kelimedir. Bu da "takipten vazgeçmek" anlamına geliyor.

ReTweet nedir? / RT nedir?
Adında da çok net anlaşılmakta. Hani müzik dinlerken "RePlay" diye bişey vardır. Tekrar dinlemek anlamına gelir. Twitter'da da "ReTweet" vardır. Bunun kısaltmasına da RT denmekte. Facebook'taki "beğen" butonunun farklı bir versiyonudur. Beğendiğiniz bir tweeti, Tweetin hemen altındaki butondan RT yaptığınız zaman onu tekrardan ama bu sefer kendi profilinizde ve kendi takipçilerinize paylaştığınız için buna Re Tweet deniyor.


twitter, tt nedir, hashtag nedir, Dm nedir, ff nedir, shoutout nedir, twitter terimleri, popüler tweet nedir, sosyal medya, internet,

Favoriye Almak Nedir?
İsminden de görüldüğü gibi anlaşılması zor olmayan bir kelime. Beğendiğiniz bir Tweet'i profil sayfanızdaki favorilerinize almanızı sağlıyor.

TT Nedir? / TT oldu ne demek?
Trend Topic anlamına gelmektedir ve kısaca TT olarak yazılmaktadır. Trend; popüler demek. Topic ise konu demek. Twitter'da o gün en çok konuşan konu ne ise o konu Trend Topic  olur ve Twitter'da xxxx adlı konu TT oldu derler. Örneğin 4 Temmuz 2012'de Türkiye'de çok konuşulan konular şunlarmış.


twitter, tt nedir, hashtag nedir, Dm nedir, ff nedir, shoutout nedir, twitter terimleri, popüler tweet nedir, sosyal medya, internet,

Ben Türkiye gündeminin fotoğrafını ekledim. Siz isterseniz "Gündem değiştir" yaparak dünya gündemini veya İngiltere, İspanya gündemini falan takip edebilirsiniz. O size kalmış.

Hashtag nedir?
Bazı yerlerde hastag olarak görsenizde aynı şeyden bahsediliyordur. Hashtag etiket anlamına geliyor ve etiketlemek istediğimiz kelimenin önüne  #  işareti eklenerek bir etiket oluşturulması işlemidir.

Örnek :
#FF
#FridayFollow
#kemalsunalreplikleri
#MustafaKemalAtatürk
#takipedenitakipederim

vs. şeklinde yazılır. Bu etiketlerin yapılma amacı çoğu zaman topluluk olarak bir konuya dikkat çekmek için yapılır yada ortak konuya değinen insanları bir başlık altında toplamak amaçlanmıştır.

Örnek :
#benimderdim hayat.
#benimderdim sensin.
#hayalimdekikomsu wirelles şifresi olmayan komşudur.
#hayalimdekikomsu Adriana Lima.
#MustafaKemalAtatürk çok büyük bir liderdir.

vs. Twitter'ın genelinin aynı hashtagı kullanması ile bazen TT olduklarını da görürsünüz.

DM nedir?
DM'nin açılımı "Direkt Mesaj"dır.  Twitter'da karakter sınırlaması olduğundan dolayı kısaca DM olarak yazanlar vardır. Twitter'da karşılıklı olarak birbirini takip edenlerin özel olarak mesajlaşmalarını sağlar.

Mentions Nedir?
Türkçe olarak "bahsedenler" demektir. Tweetinde sizden bahsedenler, sizin kullanıcı adınızı yazanların yaptığı eylemdir. Twitterlerinizden herhangi birine yazılan cevaba veya @kullanıcıadınız yazılarak Tweet atanları gösteren kısma da mentions denmektedir. Aynı şekilde siz de birine mentions atmak isterseniz; tweetinizi yollamak istediğniz kişinin kullanıcı adını tweetinizi içinde @kullanıcıadı şeklinde yazarak tweetlerseniz bu da mention olur ve karşı taraftaki mentions kısmında görünür.  İlk önce bağlan, daha sonra da bahsedenler kısmına tıklayarak, mentionslarınıza bakabilirsiniz.

#FF nedir?
Bu hashtag artık Twitter'ın bir parçası gibi oldu o yüzden açıklamalar yaparken bunu da açıklamak istiyorum. Açılımı "Friday Follow"dur. Cuma takibi anlamına gelir. Çünkü Twitter'ın en yoğun olarak Cuma günü kullanıldığı söylenmektedir. Kullanıcılar, arkadaşlarının daha çok takipçiye ulaşmalarını sağlamak için #FF etiketini kullanarak diğer Twitter takipçilerine kendi arkadaşlarını önerirler.

Örnek :   #FF @FahriMerai @oztice Bu arkadaş çok iyi Tweet atıyor takip etmenizi öneririm.

Şeklinde örnek bir Tweet verilebilir bu konuyla ilgili.

#takipedenitakipederim Nedir?
Bu da Twitter'ın bir parçası haline gelmiş. Daha çok takipçiye ulaşmak için başvurulan bir yöntemdir. Bu etiketi kullananlar, bu etiketin olduğu başlıkta bir araya gelerek birbirlerini takip ediyorlar.

Twitter'da "SHOUTOUT" Ne Demek?
Twitter'da insanlar birbirine yardımcı olara takipçi sayılarını arttırmak için ürettikleri başka bir metoddur. Twitter'da "Shoutout etmek"  demek; kendi takipçilerinize başkasını önermek anlamına gelmektedir.

Örneğin; ben bir Tweet'im de şöyle bişey yazdım diyelim :

"Shoutout ---> @fahrimerai"

Ben burada "fahrimerai" adlı kullanıcıyı shoutout etmiş oldum. Yani Tweet atarak, herhangi bir arkadaşımın takipçilerini arttırmak için beni takip edenlere önermiş oldum. Aynısını arkadaşım da benim için yaparak, beni "Shoutout"lamış olur. Bu şekilde önerme usulü ile karşılıklı olarak yardımlaşılarak her iki taraf da takipçilerini arttırmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SmarTeknoloji Designed by SmarTeknolji.blogspot.com Copyright © 2014

TeqrayT LTD ŞTİ. Tema resimleri mammamaart tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.